miercuri, 2 decembrie 2009

SFÂNTUL NICOLAE


"Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor."

Sfântul Nicolae a trăit pe vremea tiranilor împăraţi Diocleţian şi Maximilian (284-305) şi a strălucit mai înainte în viaţa pustnicească şi, prin nespusa lui bunătate. Se spune că însusi Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele. Plânsetele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, şi în special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată niciodată.
În popor se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae. Moş Nicolae este batrân şi are barba albă, iar în această zi Moşul îşi scutură barba, deci trebuie să ningă. În această zi, se spune: ”A întinerit Sfântul Nicolae’’.
În România, Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moş Nicolae, vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie cu daruri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În seara zilei de 5 decembrie, ghetele şi cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă în casa fiecărui român. Moş Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei şi el pune câte un cadou mic (în general dulciuri sau fructe) în ghetele sau cizmele fiecăruia. În unele părţi ale ţării, Moşul aduce şi crenguţe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz) odată cu darurile. Copiii neascultători sunt avertizaţi de părinţi că vor primi doar crenguţele daca nu sunt cuminţi (de aici şi asocierea dintre băţ şi Sfântul Nicolae, folosit la cumintâţirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Moş Nicolae, este foarte vechi la români şi este unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii.
Toţi copiii, indiferent dacă au ascultat sau nu de părinţi, îl aşteaptă cu sufletul la gură pe Moş Nicolae. La fel de cunoscut ca şi Moş Crăciun, bătrânul Moş Nicolae caută an de an ghetuţele şi pantofii frumos lustruiţi de cu seară pentru a-şi pune cadourile. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, este una dintre cele mai importante sărbători, fiind un prilej de bucurie nu doar pentru copii, ci şi pentru toate vârstele, deoarece foarte multe persoane sunt patronate spiritual de ierarhul Nicolae, prin purtarea acestui nume: Nicolae, Nicoleta, Niculina sau alte derivate de la numele Sf. Nicolae trimit pe foarte mulţi să sărbătorească ziua numelui, dar şi pe protectorul lor. Ziua de 6 decembrie este totodată şi ziua care deschide şirul Sărbătorilor de iarnă, ce se va termina la sfârşitul lunii ianuarie cu sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan.
Să-l asteptăm pe Moş Nicolae !

Prof.Belu Nicoleta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu