marți, 19 ianuarie 2010

MESAJE PENTRU MAREA NEAGRĂ



În Marea Neagră mai traiesc doar 5 dintre cele 26 de specii de peşti cu importanţă comercială.
Mesaje pentru Marea Neagră este un proiect de susţinere a Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, în încercarea de repopulare a Mării Negre şi de refacere a habitatelor de mare interes pentru conservarea speciilor marine.
Printre speciile dispărute sau pe cale de dispariţie se afla şi foca, căluţul de mare, delfinul, rechinul, etc. Cauzele dispariţiei speciilor marine sunt multiple şi ţin de poluare, contrucţii hidrotehnice, pescuit comercial incorect, invazia unor specii de peşti străine, schimbări climatice. Acestea pot fi combătute prin studierea speciilor aflate pe cale de dispariţie, reproducerea lor controlată, crearea de habitate care să le ofere condiţii optime de supravieţuire şi prin repopularea, în final, a Mării Negre.
Proiectul Mesaje Pentru Marea Neagră îşi propune să prezinte realitatea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”, singurul care poate contribui la salvarea speciilor marine din Marea Neagră, şi să strângă fonduri pentru dotarea acestuia cu echipamentele necesare studierii şi reproducerii speciilor ameninţate cu dispariţia. Aceste specii vor fi protejate şi se vor putea înmulţi în afara mediului lor natural de viaţă, pentru ca apoi să repopuleze apele Mării Negre.
Fondurile colectate vor fi folosite pentru două proiecte diferite:
Studierea speciilor ameninţate şi reproducerea acestora în laborator, cu scopul de repopulare viitoare a Mării Negre.
Recrearea celor două habitate care adăpostesc o mare diversitate de nevertebrate şi peşti, unele dintre acestea pe cale de dispariţie şi care au un rol esenţial în dezvoltarea stadiilor timpurii de viaţă a multor specii de peşti, inclusiv de interes comercial (calcan, cambula, chefal).

Un proiect iniţiat şi coordonat de 4 ACE pentru susţinerea Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”

PENTRU A LĂSA UN MESAJ MĂRII NEGRE ACCESAŢI URMĂTORUL LINK:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu