duminică, 27 decembrie 2009

TRADIŢII DE ANUL NOU

Mese îmbelşugate şi distracţie din plin. Acestea sunt ingredientele unei petreceri reuşite de Revelion. Noaptea care desparte anii este însă pentru români plină de tradiţii şi superstiţii. Bani în buzunar şi paharul plin sunt cele cunoscute de toată lumea. Vă prezentăm însă lista trucurilor şi superstiţiilor pentru ca anul 2010 să înceapă sub cele mai bune auspicii.
Se spune că acel obiect pe care îl ţineţi în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care puneţi mâna imediat dupa ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii dv. în anul care vine. De aceea e important să vă ştiţi priorităţile: Dacă ţineţi bani în mână, veţi merge bine cu banii tot anul, daca vă ţineţi iubita (iubitul) de mână, vă va merge bine cu dragostea tot anul, daca veţi avea paharul în mână, va fi un an v
esel.
Dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are t
oate şansele să se împlinească.
E bine să vă plătiţi din timp toate datoriile, pentru ca anul nou să nu vă găsească cu datorii, pentru că se spune că aşa veţi fi tot anul: plin de datorii.
E bine să aveţi pe masa de Anul Nou crenguţe de vâsc. Aduc noroc.
Primul om care vă trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.
Aduce ghinion dacă agăţati calendarul înainte ca noul an să înceapă.
Prima persoana care vă bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care vă intră în casă e f
emeie - va fi un an prost, dacă e bărbat - va fi un an norocos.
Nu trebuie să aruncaţi nimic din casă în pri
ma zi de an nou, nici măcar gunoiul.
Tradiţia artificiilor şi petardelor este veche. Bunicii ştiau că trebuie să facă mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (atunci zgomotul era făcut cu biciul şi clopoţeii, acum avem petarde).
Anul Nou va fi luminos dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.
E bine să vă îmbrăcaţi în roşu în noaptea de Revelion.

Mare atenţie să nu plângeţi, să nu strănutaţi şi să nu spargeţi ceva în noaptea de Revelion! Sunt semne rele pentru noul an!
Nu folosiţi foarfece în prima zi a anoului an, vă veţi "tăia" norocul!
Împodobiţi bradul de Crăciun cu cîteva conuri de brad pentru a atrage sănătatea de partea ta în noul an!
Trebuie ţinut minte! Având în vedere că trecerea dintre ani este un moment de magie, aceste diverse metode au fost găsite de oameni pentru a amplifica această putere magică. Pentru ca anul ce vine să aveţi parte numai de întâmplări fericite, ţineţi cont de aceste credinţe ale străbunilor!

marți, 22 decembrie 2009

VEGHEA LUMÂNĂRILOR

Iată că şi data de 11 decembrie a trecut şi Veghea lumânărilor s-a desfăşurat conform planificării. A început să plouă înainte de a începe aşa că ne-am mutat în sala de sport a şcolii.
Am aflat de ce se ţine această veghe a lumânărilor şi apoi le-am aprins. Ne-am exprimat dorinţa fierbinte să se ajungă la un consens în cadrul conferinţei de la Copenhaga, dar...se pare că trebuie să sperăm în continuare.
După veghe copiii au băut un ceai, apoi au participat la tombolă.
Puteţi vizualiza pagina noastră la http://www.350.org/dec2009/reports/14955



























luni, 7 decembrie 2009

ARTA DANSULUI


Elevii claselor a II-a A şi a II-a B, coordonaţi de inst. Claudiu Păcurariu şi inst. Ionela Ciuta, participă împreună la proiectul educaţional "Arta dansului". Se fac repetiţii de zor, se pregătesc dansatorii şi se învaţă noi paşi de dans popular.
Le dorim succes şi spor la ...dans!





PICTURA SI CULOARE PE HOLURI-continuare



EEEEE......Merge treaba strună! Au mai apărut căteva picturi pe holul şcolii noastre. Cu răbdare şi muncă asiduă se fac toate.


joi, 3 decembrie 2009

ACTIUNE "350" PENTRU SUPRAVIETUIRE

In seara de 11 decembrie 2009, la ora 17.00, in fata Caminului Cultural din Maureni va fi organizata o "veghe pentru supravietuire". Fiecare elev si participant este rugat sa aduca un lampas sau lumanare pentru a milita impotriva poluarii. Trebuie sa reducem cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera de la 387 de parti pe milion (387ppm) cat este in prezent pana la 350 ppm cat sustin specialistii ca este limita pentru o viata sanatoasa si sigura.
Asa ca sunteti rugati sa participati alaturi de noi, sa "luminam" cu lampasele noastre mintea tuturor pentru o lume mai curata!

Pentru informatii suplimentare dati un click aici http://www.350.org/node/13501

Iata cateva imagini cu actiunile desfasurate in alte tari:

AFGANISTAN














EGIPT














ETIOPIA









KAZAHSTAN




DESENE ANIMATE....MAI NOI

DESENE ANIMATE ...MAI VECHI

DINOZAURI

miercuri, 2 decembrie 2009

SFÂNTUL NICOLAE


"Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor."

Sfântul Nicolae a trăit pe vremea tiranilor împăraţi Diocleţian şi Maximilian (284-305) şi a strălucit mai înainte în viaţa pustnicească şi, prin nespusa lui bunătate. Se spune că însusi Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele. Plânsetele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, şi în special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată niciodată.
În popor se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae. Moş Nicolae este batrân şi are barba albă, iar în această zi Moşul îşi scutură barba, deci trebuie să ningă. În această zi, se spune: ”A întinerit Sfântul Nicolae’’.
În România, Sfântul Nicolae, cunoscut ca Moş Nicolae, vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie cu daruri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. În seara zilei de 5 decembrie, ghetele şi cizmele sunt curăţate, lustruite şi puse la uşă în casa fiecărui român. Moş Nicolae are grijă de fiecare membru al familiei şi el pune câte un cadou mic (în general dulciuri sau fructe) în ghetele sau cizmele fiecăruia. În unele părţi ale ţării, Moşul aduce şi crenguţe argintii (crenguţe subţiri ce se dau cu un strat de bronz) odată cu darurile. Copiii neascultători sunt avertizaţi de părinţi că vor primi doar crenguţele daca nu sunt cuminţi (de aici şi asocierea dintre băţ şi Sfântul Nicolae, folosit la cumintâţirea obraznicilor). Obiceiul acesta, al venirii lui Moş Nicolae, este foarte vechi la români şi este unul dintre cele mai importante sărbători ale anului, în special pentru copii.
Toţi copiii, indiferent dacă au ascultat sau nu de părinţi, îl aşteaptă cu sufletul la gură pe Moş Nicolae. La fel de cunoscut ca şi Moş Crăciun, bătrânul Moş Nicolae caută an de an ghetuţele şi pantofii frumos lustruiţi de cu seară pentru a-şi pune cadourile. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, este una dintre cele mai importante sărbători, fiind un prilej de bucurie nu doar pentru copii, ci şi pentru toate vârstele, deoarece foarte multe persoane sunt patronate spiritual de ierarhul Nicolae, prin purtarea acestui nume: Nicolae, Nicoleta, Niculina sau alte derivate de la numele Sf. Nicolae trimit pe foarte mulţi să sărbătorească ziua numelui, dar şi pe protectorul lor. Ziua de 6 decembrie este totodată şi ziua care deschide şirul Sărbătorilor de iarnă, ce se va termina la sfârşitul lunii ianuarie cu sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan.
Să-l asteptăm pe Moş Nicolae !

Prof.Belu Nicoleta

SFÂNTUL APOSTOL ANDREI


În fiecare an, la 30 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfantului Apostol Andrei. Este numit şi "Cel intâi chemat", întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sfântul Apostol Andrei a fost fiul lui Iona şi fratele lui Simon Petru. Evanghelia dupa Ioan menţionează că înainte de a deveni ucenic al lui Iisus, Ioan a fost ucenicul Sf. Ioan Botezătorul (In. I, 35-40). Devine ucenicul lui Iisus, în urma mărturiei Sf. Ioan Botezătorul: "Iată, Mielul Domnului".
Chemarea lui Andrei la Apostolie
Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Evanghelist Matei prin cuvintele: "Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: "Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El" (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).
Sfântul Apostol Andrei - creştinătorul neamului românesc
Potrivit tradiţiei şi celor scrise de unii istorici şi teologi din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră - cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar şi în teritoriile de dincolo de Prut, în nordul Mării Negre
Sf. Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras. El a fost răstignit din ordinul guvernatorului Aegeas.
Să ne rugăm dar Sfântului Andrei, încreştinătorul daco-romanilor, zicând: "Pe propovăduitorul credinţei la geto-daci şi slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, ca pe strămoşii nostri i-a adus la cunşstinţa lui Hristos, crucea în mâini ţinândşi izbâvind din înşelăciunea vrăjmaşului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toţi românii să-l lăudăm şi să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea şi să mântuiască sufletele noastre".

joi, 26 noiembrie 2009

SCRISOARE


'' M-am uitat la tine când te-ai trezit de dimineaţă. Aşteptam să-mi spui două-trei cuvinte , mulţumindu-mi pentru noaptea trecută , ori cerându-Mi părerea despre cele ce urma să faci astăzi. Am observat că erai mult prea preocupat ca să-ţi cauţi haine potrivite pentru a merge la serviciu. Speram să găseşti câteva clipe ca să-Mi spui :Bună dimineaţa! Dar erai mult prea ocupat…
Pentru a vedea că-ţi sunt alături , am înseninat cerul şi am poruncit păsărelelor să cânte. Păcat că nu ai observat nici atunci prezenţa Mea. Te-am privit plecând grăbit spre serviciu şi iar am aşteptat. Presupun că fiind atât de ocupat , nu ai avut timp nici atunci să-mi spui două vorbe.
Când te întorceai de la muncă , ţi-am văzut oboseala şi ţi-am trimis o ploaie măruntă care să-ţi alunge stresul acumulat. Am crezut că , făcându-ţi această plăcere , îţi vei aduce aminte de Mine. În schimb, supărat, M-ai înjurat.
Doream atât de mult să-mi vorbeşti.Oricum ziua era , încă lungă. Ai deschis televizorul şi în timp ce urmăreai programul preferat , Eu am aşteptat. Ai cinat apoi cu ai tăi şi tot nu ţi-ai adus aminte de Mine. Văzându-te atât de obosit , am înţeles tăcerea ta şi am stins splendoarea cerului ca să te poţi odihni , dar nu te-am lăsat în beznă. Am lăsat veghetori pentru tine o mulţime de stele. Era atăt de frumos, păcat că n-ai observat…
Dar nu contează! Poate chiar nu ţi-ai dat seama că Eu sunt aici pentru tine. Am mai multă răbdare decât poţi să-ţi imaginezi tu vreodată. Vreau să ţi-o arăt , pentru ca şi tu , la rândul tău, să o arăţi celor din jurul tău. Te iubesc atât de mult , încât te voi răbda.
Acum eşti pe punctul de a te trezi din nou. Nu-Mi mai rămâne decât să te iubesc şi să sper că măcar azi Îmi vei acorda puţin timp di timpul tău. Îţi urez o zi bună!

Al tău tată, Dumnezeu''

miercuri, 25 noiembrie 2009

CONTINUAREA EXCURSIEI DE LA BINIŞ

EEEEEIIII!Doar nu era să mergem direct acasă când ne-am întors de la Biniş! Ne-am oprit la Berzovia. Am vizitat poneii, porumbeii, găinuşele pitice, căprioara, apoi ne-am jucat în parcul amenajat în centrul comunei.
A fost deosebit, ne-am distrat de minune!





























































ÎN EXCURSIE LA BINIŞ


În localitatea Biniş, la 20 de km de Măureni, trăieşte meşterul olar Ionică Stepan. Împreună cu câţiva elevi din clasele I-IV am fost şi am vizitat atelierul meşterului, am ascultat explicaţiile lui şi ne-am minunat de măiestria mâinilor sale. Din câteva mişcări, dintr-un bulgăre de lut, au răsărit sub ochii noştri un ulcior, o vază mai mică şi un ghiveci pentru florile mai pretenţioase. Mare minune!
După ce am primit explicaţiile necesare, am cumpărat un mic ulcior ca amintire şi am plecat spre casă.

























































marți, 17 noiembrie 2009

ILUZII OPTICE




Dă un click pe bec. Apoi priveşte atent becul timp de 30 de secunde şi apoi priveşte o zonă albă sau o foaie de hârtie. Vei observa un bec alb care luceşte!


















Vezi lupul? Te uiţi mai bine şi mai vezi 4 lupi în stâncile din spate.














Dă un click pe imagine şi încearcă să descoperi câte figuri sunt în total.











SĂ RÂDEM.....CU COPII ŞI ANIMALE

SĂ RÂDEM CU ... PISICI....MIAUUUUU......

vineri, 6 noiembrie 2009

DE PRIN SATE ADUNATE- RAMNA
















În 6 noiembrie a avut loc la Ramna CARNAVALUL TOAMNEI, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului "De la sate adunate..". A fost un carnaval al măştilor, al costumelor de Halloween şi un prilej pentru elevii de la şcolile din alte sate de a se cunoaşte şi a se distra împreună.


Am avut şi noi participanţi de la şcoala noastră, dar şi de la şcoala din Şoşdea. Noi am mers împreună cu două prinţese( Păşcuţi Mirela şi Ioniţă Ana-Maria), Dracula( Nohaiu Sergiu), o fantomă înfricoşătoare( Florea Mario), un clown ( Secrieru Michelle) şi două vrăjitoare( Răuţă Amalia şi Marton Alexandra). Distracţia a fost mare.




S-au prezentat, au dansat şi aşteaptă cu nerăbdare următoarea activitate din cadrul proiectului. Aceasta va fi la Şoşdea şi va consta în Campionatul de şah. Cum avem deja în şcoală jucători de şah talentaţi, sperăm că elevii noştri să se întoarcă acasă cu trofeul. Să le ţinem pumnii!



SĂLI DE CLASĂ MODERNE


În urma sponsorizării primite din partea Asociaţiei Pro-Perseverenţa Cetatea Histria, organizatoare a Concursurilor SMART, două săli de clasă din şcoala noastră au fost dotate cu mobilier modern în valoare de 5700 lei, respectiv clasa a II-a B şi a III-a A. Elevii celor două clase s-au bucurat foarte mult şi au promis să aibă grijă de mobilierul primit.